Cinema-edu se intoarce!

Adaugat de Sergiu pe . in categoria Cinevorbim

Anul trecut, Asociaţia Culturală Macondo lansa proiectul Cinema.edu, primul proiect de educaţie cinematografică adresat elevilor de toate vârstele. Pentru că s-a dovedit a fi un adevărat succes (peste 3.000 de elevi au vizionat filmele din cadrul proiectului), Cinema.edu revine în 2012 cu o nouă ediţie. 

Săptămâna viitoare, pe 20 februarie, se va da startul celei de-a doua ediţii a proiectului de educaţie socială prin film, Cinema.edu. Spre deosebire de anul trecut, ediţia din acest an se adresează elevilor de liceu, clasele IX-XII, din Bucureşti şi câteva dintre oraşele din sud şi sud-est (Ploieşti, Piteşti, Slobozia, Craiova, Caracal, Drobeta-Turnu Severin, Focşani, Bârlad, Giurgiu, Constanţa, Mioveni, Slatina, Brăila şi Corabia) şi se va defăşura pe parcursul întregului an.

Filmele alese abordează teme sociale dintre cele mai importante (diversitatea culturală, dezvoltarea durabilă şi responsabilitatea socială, egalitatea de şanse, modele de implicare şi activism social sau câştigarea independenţei şi autonomiei personale), iar discuţiile libere care urmează fiecărei proiecţii vor fi moderate de invitaţi surpriză.

În prima parte a proiectului (februarie – iunie), elevii vor avea ocazia să vizioneze câteva dintre cele mai premiate filme la marile festivaluri de gen din lume. Cinema.edu va debuta cu documentarul „Waste land”, primiat cu Oscar în 2011 la categoria „Cel mai bun film documentar”, în regia lui Lucy Walker. Filmul aduce în prim plan două teme care, aparent, nu au nicio legătură: arta şi gunoiul. Artistul vizual Vik Muniz împreună cu grupul de catadores (culegători de materiale reciclabile din Jardim Gramacho) dau naştere unor veritabile opere de artă: mozaicuri realizate cu materialele selectate de culegători (peturi, cârpe, cutii de cereale etc.). Pe lângă prezentarea fidelă a realităţii acestei comunităţi, filmul aduce în atenţie problema reciclării, a ecologizării şi a egalităţii de şanse. Primii elevi care vor avea ocazia să-l vizioneze sunt elevii de la Şcoala Superioară Comercială “Nicolae Kretzulescu”.

Proiectul Cinema.edu este conceput şi implementat de Asociaţia Culturală Macondo, care are ca scop dezvoltarea proiectelor culturale și nu numai. O activitate constantă a asociației o reprezintă exploatarea filmelor de artă în cadrul Noului Cinematograf al Regizorului Român (http://www.ncrr.ro/) dar şi organizarea de festivaluri și cinecluburi

Comentarii