Când cei dragi sunt cei care ranesc – ”Straina” de Feo Alagad

Adaugat de Diana pe . in categoria Cinevorbim

Umay e o tânără crescută în Berlin de familia sa de imigranţi turci. Odată măritată se stabileşte în Turcia, dar îşi părăseşte soţul violent şi se întoarce la părinţi împreună cu fiul. Ei o resping, şi drama începe când devine ”străina” care a pătat onoarea familiei, acceptată de societatea occidentală dar respinsă de cei apropiaţi.

Dincolo de intenţia de a scoate la lumină dramele cauzate de tradiţiile musulmane, Die Fremde/Străina vorbeşte despre puterea de a te rupe de familie atunci când oamenii care de obicei sunt numiţi din reflex ”cei dragi” sunt cei care fac rău. Primul film regizat de actriţa Feo Aladag e povestea emoţionantă a unei femei împărţite între iubirea pentru părinţi şi instinctul de conservare care o face să se despartă de un soţ abuziv. Filmul câştigă greutate din imaginea statică, din scenele tăcute care spun atât de multe şi din jocul actorilor. Pe lângă Sibel Kekilli în rolul principal, Settar Tanriögen joacă excelent rolul tatălui, un personaj la fel de complex pe care nu ştii niciodată dacă să-l deteşti sau să-l ierţi: el ezită mereu între duritate şi afecţiune, între convenţiile tradiţiei şi grija pentru fiică.

Chiar dacă e genul de poveste care îţi înfige un cuţit în inimă, puterea lui Umay de a lupta pentru fericire e încurajatoare: o vedem printre prieteni, muncind, învăţând, iubind din nou şi ştim că în ciuda finalului tragic, va reuşi să îşi refacă viaţa.

Recenzie de: Andreea Dobre

Comentarii