Cum filmele alb-negru au revenit cu succes pe marele ecran

Adaugat de Diana pe . in categoria Cinevorbim

La Oscarurile de anul acesta, o dramă poloneză a luat premiul pentru cel mai bun film străin și astfel,  proiecțiile sale au fost de atunci așteptate în cinematografele din întreaga lume.

„Ida” este un road-movie alb-negru în care  tânăra și frumoasa Anna își descoperă trecutul înainte de a lua decizie importată din  viața ei, aceea de a depune jurământul la mănăstirea în care a crescut.  Cadrele secvență picturale sunt animate de muzica anilor ‛60 și de  privirea pătrunzatoare a personajului principal, jucat de actrița aflată în mod surprinzător la prima sa experiență cinematografică.

„Ida” face parte din selecția de filme pe care Cinema-Edu le aduce spre vizionare liceenilor din București, dar și celor din țară.

Un alt coming-of-age în alb și negru cu o tânară aflată în impas este filmul Frances Ha, dar acțiunea este situată în New York-ul contemporan, unde Frances, reprezentanta a Generatiei Y, încearcă să gasească succesul artistic și echilibrul emoțional în timp ce toate lucrurile importante din viața ei se află în cumpănă. Sam Levy, cel care a semnat imaginea filmului spune că a dorit să redea aspectul unui film din Noul Val Francez, utilizând mijloacele cineaștilor de atunci: o echipă restrânsă, costuri mici și un minimum de echipament, dar și aspectul granulat de peliculă.

Tot despre un om tânăr care încearcă să-și găsească locul într-un oraș aglomerat este vorba și în „Oh Boy”, debutul regizorului german Jan Ole Gerster. Niko, personanjul  principal al filmului, rătăcește pe străzile Berlinului fără niciun ban în buzunar. După ce a renunțat la facultate fără să le spună părinților și s-a despărțit și de prietena sa, Niko se  poate lăsa purtat de oamenii și aventurile care i se ivesc în cale.

Blancanieves, adaptare liberă dupa basmul Alba-ca-Zăpada, este filmat chiar pe pelicula de 16 mm alb negru. Personajul principal  este o eroină de basm modernă, o tânară toreador, cu o mama vitregă periculoasă și înspăimântătoare. Pentru că se teme de ea, Carmen fuge de acasă și se alatură unei trupe de pitici, iar apoi devine faimoasă în întreaga lume pentru spectacolele ei cu aceștia.

„A Girl Walks Home Alone at Night”, un western iranian modern, este un film în care personajul principal este o femeie vampir care atacă cetățenii depravați dintr-un oraș-fantomă denumit generic „Bad City”. Intâlnirea ei cu un tânăr dintr-o familie cu probleme îi va schimba modul de acțiune.

Toate aceste filme au fost distribuite în cinematografele din lume în ultimii trei ani și au avut un număr considerabil de spectatori, în frunte cu Ida, care a avut 400 000 de spectatri doar în  Statele Unite înainte de a fi premiat.

Comentarii