Liceenii iau cu asalt Cinema-Edu!

Adaugat de Diana pe . in categoria Cinevorbim

Atenție, liceeni! Cinema-Edu a pus trei filme în valiză și în curând pornește prin țară. În lunile mai și iunie, educația cinematografică devine materie de studiu pentru elevii din cinci orașe: Ploiești( 19-20 mai, Club Cinema Twins), Craiova(21-22 mai, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman), Mediaș( 26-27 mai, Cinema Mediensis), Târgu Mureș(28-29 mai, Cinema Arta) și Roman(3-4 iunie, Colegiul Național Roman-Vodă).

Primul film, Bekas (r. Karzan Kader) ne arată aventura a doi frați kurzi ce trăiesc în Irakul   anilor ’90 și care, după ce văd o parte din Superman la cinematograful din oraș, pleacă într-o călătorie ce are ca destinație finală America.  Cinema-edu aduce în premieră Phoenix, (r. Christian Petzold), un film  a cărui acțiune se desfășoară în 1945.  Nelly, este o supravieţuitoare a Holocaustului care se întoarce din propria “cenuşă” în oraşul natal, Berlin, precum pasărea mitologică, Phoenix. După ce un doctor i-a refăcut chipul complet desfigurat, ea îl caută pe Johnny, soţul ei, despre care nu mai are nicio veste. Din caravană mai face parte și Ida(r. Pawel Pawlikowski), pelicula câștigatoare a Premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2015, care ne prezintă călătoria transformatoare a Annei, o tânără orfană ce urmează să depună jurământul la mănăstirea unde crescut, dar care trebuie să petreacă o săptămămână cu singura ei rudă în viață, prima ei săptămână petrecută în afara mănăstirii.

Cinema-Edu dorește să ofere o alternativă la educația formală, să stârnească interesul tinerilor pentru filmul de artă european și să pună bazele educației lor audiovizuale, pentru a putea să filtreze informația la care au acces nelimitat. Evenimentele Cinema-Edu au loc încă din 2010, iar prin acestea, Asociația Culturală Macondo a reuşit să dezvolte cel mai complex proiect de educaţie cinematografică și socială din România, în care liceenii  își dezvoltă în mod interactiv spiritul creativ și critic .

De-a lungul celor patru ani, Cinema-Edu a organizat evenimente pentru elevii de la 80 de licee din Bucuresti și din țară, iar în lunile mai și iunie, cu sprijinul Romgaz și al Centrului Național al Cinematografiei, va continua proiectul în Ploiești, Craiova, Mediaș, Târgu Mureș și Roman. Elevii și profesorii vor putea accesa și ghiduri didactice pentru fiecare film în parte, pentru a putea dezvolta și continua discuțiile și în afara sălii de cinema.

Pentru mai multe detalii si programări la proiecții, profesorii din liceele aflate în cele cinci orașe sunt rugați să ne scrie pe adresa cinemaedu2015@gmail.com.

Mai multe informații despre filme si despre edițiile anterioare ale proiectului Cinema-Edu  sunt disponibile pe site-ul www.cinema-edu.ro

Proiect finanțat de CNC

Sponsor principal: Romgaz

Parteneri: Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Prahova,  Inspectoratul Școlar al județului Sibiu, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Inspectoratul Școlar Județean Dolj, Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Primăria Municipiului Mediaş, Direcția Municipală pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret Mediaș, Primăria Municipiului Craiova, Primăria Municipiului Târgu-Mureş, Primăria Municipiului Roman, Clorofilm, ECDL, Asociația K’ARTE, Fundația Comunitară Prahova, Fundația Comunitară Mureș.

Cinema Elvira Popescu, Institutul Francez, Institutul Cervantes, ArCuB, Muzeul Național De Artă Contemporană, Cercul Militar Național,  Club Cinema Twins Ploiești, Biblioteca Județenă Alexandru și Aristia Aman, Cinema Mediensis, Cinema Arta  Târgu-Mureş, Colegiul Național Roman- Vodă.

Parteneri media: Kiss Fm, TVR Craiova, Radio RomaniaTârgu Mureș, Mediaș News, Wyl TV, Alege TV, Nova TV, TvOnline 24 Roman, Radio Prahova, Radio Sud,  Telegrama de Prahova, Gazeta de Sud, Zi de Zi Mureș, Observatorul Prahovean, Mediaș Info, Craiova.ro, I love Mediaș, Ziarul Metropolis, Cafe Gradiva, Psihoo.ro, CinemaRx, Cinefan, AaRC, Societatesicultura.ro, SuntParinte.ro, Didactic.ro, AmDoar18Ani.ro .

Comentarii