Timbuktu – o poveste despre intoleranță, în premieră pentru liceeni!

Adaugat de Diana pe . in categoria Cinevorbim

Timbuktu surprinde povești individuale ale unor oameni dintr-o comunitatea africană ocupată de ISIS, fundamentaliștii islamici care au ocupat regiuni din Iraq și Siria și autorii a numeroase execuții.

Pe 9 iunie, acest film despre intoleranță și victimele sale va fi prezentat în avampremieră la Cinema Elvira Popescu, exclusiv pentru liceeni!

Timbuktu este construit cu o emoţie impresionantă, ce balansează între speranţă şi disperare – intr-un peisaj exotic, pe fundalul muzicii africane, se desfășoară atrocitățile unui regim intolerant, care distruge armonia unor vieți simple. Ocupanții interzic orice sursă de bucurie – muzica, dansul, jocul sportiv și supraveghează străzile pe care oamenii se feresc să mai iasă. Dar pe ascuns, ei încalcă propriile reguli și transformă impunerea moralității într-o bufonerie.

Filmările pentru Timbuktu  au fost pregătite în Mali, acolo unde realizatorul Abderrahmane Sissako și-a petrecut  o parte din copilărie, însă din cauza unui atentat terorist în apropiere de zona de filmare, echipa  s-a mutat în Mauritania.

Sissako este unul dintre cei mai importanți regizori africani și aproape fiecare film al său a făcut parte din selecția unuia dintre marile festivaluri europene, iar Timbuktu a fost nominalizat la Oscar și premiat la Cannes. Totuși, regizorul african susține ca Vestul Europei nu e interesat de Africa. „Media devine interesată cand cineva din Franța sau marea Britanie devine ostatec. Dar de comunitățile africane care devin ostatice nu-i pasă nimănui.”, spune Sissako într-un interviu acordat publicației „The Guardian”.

Pentru acest film, una din sursele de inspirație a fost un caz de execuție din 2012  a unui cuplu din Mali. Ocupanții islamiști au descoperit că cei doi aveau copii, deși nu erau casătoriți, i-au scos din oraș și i-au omorât prin lovire cu pietre. Inițial, Sissako a dorit să facă un documentar, însă și-a dat seama că nu poate face un documentar acolo unde oamenii nu sunt liberi să se exprime.  Cu toate că subiectul tratează tragediile din spațiul de  unde regizorul provine și unde a copilărit, el reușește să construiască militanții extremiști ca personaje complexe, arătând latura lor umană prin eșecul de a respecta regulile impuse celorlalți.

„Să portretizez un jihadist ca un om rău, care nu imi seamană în niciun fel, care e complet diferit, asta nu poate fi complet adevarat. Și el este o ființă fragilă. Si fragilitatea e un element care poate face pe oricine să intre în panică.”

Din 12 iunie, filmul poate fi vizionat şi în România, pe marile ecrane.

Trailer în engleză: https://youtu.be/zvfxY83Usbs

 

Comentarii