Un eveniment fericit
Titlul original: Un heureux evenement
Producţie: Franţa, 2010
Regia: Remy Bezançon
Scenariul: Vanessa Portal, Remy Bezançon
Imaginea: Antoine Monod
Muzica: Sinclair Cu: Louise Bourgoin, Pio Marmai, Josiane Balasko, Thierry Fremont, Gabrielle Lazure
Durata: 107 minute
“M-a condus intr-un colt, apoi m-a fortat sa-mi depasesc limitele. M-a facut sa ma confrunt cu tot: dragoste, sacrificiu, tandrete, abandon.M-a deranjat, m-a transformat. De ce nimeni nu m-a avertizat? De ce nimeni niciodata nu a vorbit despre asta?”
Sinopsis:
Barbara (Louise Bourgoin), doctorandă în filosofie, se îndrăgosteşte de Nicolas (Pio Marmari) care lucrează într-un centru de închiriat filme.
După câteva luni de convieţuire fericită, viaţa lor e dată peste cap de vestea că ea este însărcinată şi de decizia comună de a avea copilul. Barbara trece, pe rând, prin modificări psiho-fiziologice pe care încearcă să le înţeleagă şi se pregăteşte meticulos pentru „fericitul eveniment”. După venirea pe lume a fetiţei, tânăra femeie acceptă însă cu greu ideea că trebuie să consacre tot timpul ei copilului, se familiarizează cu greu cu noile ei obligaţii şi trece prin depresia post-partum. Înţelegătorul Nicolas o ajută până la urmă să depăşească impasul.
Adaptare a unui roman de succes de Eliette Abecassius, Un eveniment fericit este o comedie dramatică. Deşi povestea de dragoste se situează la început în centrul filmului, ea se metamorfozează treptat într-o poveste despre maturizare, responsabilitate, altruism.
Sub învelişul pastelat al unei comedii romantice descoperim un fel de docu-dramă care descrie minuţios etapele venirii pe lume a unui copil: de la conceperea lui, la primele semne de sarcină, de la prima ecografie până la primele colici ale bebeluşului. Bazat pe o minuţioasă documentare, filmul semnalează etapele evoluţiei sarcinii,metamorfoza biologică prin care trece femeia însărcinată ,sugerând necesitatea supravegherii stării ei de sănătate de medicul specialist.
Pornind la la film, ne-am întrebat și am discutat împreună cu voi despre:
1. Ce este sexualitatea
2. Ce responsabilități are un părinte? Asumarea rolurilor – pareri, dificultăți, prejudecăți, tabuuri cunoscute și transmise familial, social și prin mass media; organizarea vieții în general, a vietii de familie, a vietii sexuale.
3. Percepția noastră ca bărbat și ca femeie
4. Imaginea corpului nostru
5. Respectul față de noi înșine
6. Care sunt transformările psihice și corporale ce țin de graviditate, naștere, maternaj și influența acestor etape asupra vieții de cuplu – schimbări, conflicte și tensiuni, dificultăți
Comentarii