Despre
Despre ce e vorba? / Ce şi cum?
Se spune că o felie de pâine cu unt cade întotdeauna cu untul în sus. Se mai spune că o imagine face cât o mie de cuvinte. Se spun multe lucruri, dar şi mai multe rămân nespuse. Cinema-Edu este un proiect care spune şi te lasă şi pe tine să spui. Mai exact, este primul proiect de educaţie socială şi cinematografică apărut în România, special conceput pentru elevii liceeni şi deschis profesorilor. Şi mai exact de atât, Cinema Edu constă în organizarea de proiecţii a unor filme ce te fac să gândeşti, cu mesaje ceva mai elaborate, nu cu vampiri sclipicioşi la petreceri studenţeşti care se transformă în camioane. La finalul proiecţiilor au loc discuţii pe teme sociale între elevii din public şi invitaţii speciali. În plus, poţi câştiga premii şi descărca materiale direct de pe site.
Când?
Cinema-Edu este un proiect de tradiție și se defășoară în fiecare an. Prima ediție a început în anul 2011 și de la o ediție la alta, proiectul a devenit cunoscut și apreciat în rândul liceenilor și cadrelor didactice.
Pe parcurul a cinci ediții, au participat mii de elevi la proiecțiile de film.
…şi unde?
Orice film bun are o locaţie emblematică. Cinema-Edu are mai multe. Proiectul s-a desfășurat în cinematografe, muzee, institute, biblioteci ș.a- spații moderne, aparte. De-a lungul anilor, caravana Cinema- Edu a bifat o listă numeroasă de localități:
- Ardud
- Bucureşti
- Brăila
- Brasov
- Slobozia
- Caracal
- Craiova
- Corabia
- Deda
- Drobeta-Turnu Severin
- Giurgiu
- Focşani
- Slatina
- Moinești
- Moreni
- Ploieşti
- Piteşti
- Horezu
- Râmnicu Vâlcea
- Zărneşti
- Toplița
- Cluj etc
Despre organizator? / Cine?
Regizorul acestui proiect este Asociaţia Culturală Macondo. Aceasta nu este la prima producţie, printre iniţiativele şi proiectele sale se numără următoarele:
- Lansarea şi exploatarea Noului Cinematograf al Regizorului Român (NCRR), membru al reţelei Europa Cinemas;
- Programare filme de artă la NCRR;
- CineClub „Luni de film” la NCRR (filme clasice româneşti);
- Întâlniri lunare cu regizori (Radu Muntean, Nae Caranfil, Tudor Giurgiu, Alexandru Solomon, Corneliu Porumboiu, Cătălin Mitulescu etc.);
- Retrospectivă Michael Haneke la Bucureşti şi Cluj si Ulrich Seidl;
- Festivalul de Film German la NCRR;
- Program de fidelizare: Un tânăr cinefil de la NCRR invitat la Festivalul de Film de la Veneţia 2010 si 2011;
- Program cu Cinemateca din Bologna (Italia) de prezentare pelicule restaurate (Fellini);
- Seminar la Cinemateca din Bologna (iunie 2010) – programe de educaţie cinematografică pentru tineret.
Meniul cinematografic este unul diversificat, prezentând filme puternice, elogiate și multi premiate, cu subiecte de interes pentru liceeni și profesori.